Wayang

Saya suka tengok wayang selain dari tengok DVD dan VCD, tapi lebih syok lagi kalau tengok wayang, selalunya kalau tengok wayang saya dapat feel dia punya jalan cerita, dan yang penting dapat memahami kehendak cerita. well saya lebih suka tengok cerita orang putih la.

Bukannya saya tak suka filem melayu, saya juga ada tengok filem melayu tapi selalunya saya cerewet sikit nak pilih cerita.. biasanya saya tengok siapa pengarah yang buat cerita. Masa sekarang saya lebih suka cerita dari pengarah yasmin hamid. saya mula minat tengok cerita dia masa saya tersentuh dengan iklan yang dia selalu buat kat tv, ala yang iklan petronas tu dah banyak dah dia buat, memang menonjolkan persamaan situasi sebenar masyarakat malaysia, dari situlah saya akan mengikuti perkembangan cerita beliau. saya dah tengok dah semua filem dia. dari sepet sampailah filem Mukhsin.

Filem orang putih pula saya lebih suka tengok yang box office je.. dari filem sci fi , action filem thriller  dan filem berbentuk sukan.  selalunya filem mereka lebih berkualiti  dan yang penting lebih seronok tengok, jangan terlalu emosional sangat, tak boleh terlalu percaya walaupun ada sedikit lojiknya, sebab setiap cerita ynag mereka buat adalah untuk  hiburan semata-mata. ala biasala kalau orang putih buat cerita mesti tambah sikit keegonyanya. apa yang ego .. ala tak kan tak perasan kalau hero dia mesti baju ada kaler  biru, merah sama macam kaler  bendera mereka, cth Spiderman, superman.  tak pun mesti orang putih je jadi hero walaupun cerita dia kat negara asia.

Dan yang penting jangan sampai tersesat akidah hanya kerana percaya sangat jalan cerita yang sedikit masuk akal, kita jangan lupa kadang-kadang mereka buat cerita ada juga unsur nak menyesatkan kita.

Jadi selamat menonton, semoga anda terhibur.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s